Det är känt att det råder en betydande underrapportering av läkemedelsbiverkningar. Det gäller även allvarliga biverkningar, tex de som föranleder sjukhusvård.
Efter en biverkningsanmälan till Läkemedelsverket gällande bendroflumetiazid (Salures) och svår hyponatremi fick jag det sedvanliga tacket för anmälan. Men det stod också hur många tidigare anmälningar som fanns i svenska biverkningsregistret SWEDIS för detta läkemedel och denna biverkning.
Siffrorna gjorde mig betänksam: Sedan 1989 har endast 43 sjukhusvårdade fall rapporterats. För hydroklortiazid som kombinationspreparat eller ensamt fanns 144 fall anmälda [1].
En genomgång av databasen på medicinkliniken, Falu lasarett, visade att vi har sjukhusvårdat 13 patienter med bendroflumetiazidutlöst hyponatremi bara de tre senaste åren. Dessutom fanns ytterligare sex patienter där hydroklortiazid (i fast kombination med annat antihypertensivum) var orsaken.
Och detta är bara vid vårt lasarett. Extrapolerat till Sveriges befolkning blir det över tusen fall på tre år!
Tiaziderna fick en, sannolikt välförtjänt, renässans som blodtrycksmedicin efter pub-liceringen av ALLHAT-studien 2002 [2], där tiaziden klortalidon visade goda överlevnadssiffror.
Klortalidon finns inte regi-strerat som läkemedel i Sverige, i stället används mestadels bendroflumetiazid (Salures). Hydroklortiazid (Esidrex) används i mindre utsträckning ensamt, men desto mer i fasta kombinationer med ACE-hämmare och angiotensin- receptorblockerare.
När nu dessa läkemedel fått en större förskrivning är det extra viktigt att vi följer Läkemedelsverkets anvisningar och rapporterar alla biverkningar »som leder till sjukhusvård, eller förlängning därav«.
Bara så kan vi se problemets verkliga storlek, identifiera riskgrupper och kanske tänka ut förebyggande strategier – tätare elektrolytkontroller? Kanske bör man överväga utsättning av tiazider hos patienter med mild till måttlig hyponatremi?
Många kolleger tror att det är tidskrävande att anmäla till Läkemedelsverket, men det vill jag dementera. Skicka epikriskopia, sätt några kryss på blanketten, skriv biverkningens namn och misstänkt läkemedel – klart!
nPotentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.