Vi tackar Christian Ahlstedt för två viktiga förtydliganden i en läsarkommentar på lakartidningen.se till vår artikel. Klorhexidin är också allergent men vad vi förstår i betydligt mindre omfattning än jod. Klorhexidin är dessutom neurotoxiskt, liksom alkohol, vilket är ett nog så viktigt skäl att låta huden självtorka före punktionen.

»Iatrogen meningit är en mycket ovanlig komplikation vid diagnostisk LP«, skriver Hyllienmark, Zachau och Glimåker i sitt svar (LT 45/ 2008, sidorna 3217-8). Javisst, men det är ett mycket klent argument för att slarva med aseptiken. Att likvor rinner ut är inte ett skyddande moment. Det finns mikroorganismer som tar sig fram motströms. Om det gäller alfastreptokocker undandrar sig dock vår bedömning och är kanske ointressant i sammanhanget. Det är sticket som sådant som för in bakterierna till CNS. Kontaminationen har redan skett på huden, nysning eller inte.

Poängen är att iatrogen meningit är en komplikation med potentiellt svåra konsekvenser, ibland med dödlig utgång – och det är möjligt att undvika! Detta sagt i en tid när arbetet med ökad patientsäkerhet är i ropet mer än någonsin.
Det är för övrigt en mycket klen tröst att förklara för patienten eller dennes anhöriga att man råkat ut för en ovanlig komplikation. Hur mycket gladare blir de?