»Ökad risk för sjukhusinläggning för överviktiga astmatiker«. Under denna rubrik refererar Läkartidningen (43/2008, sidan 3005) en studie i Journal of allergy and clinical immunology (2008;122:507-11), som redovisar att feta astmatiker oftare tas in på sjukhus än övriga astmatiker.

Originalartikelns författare börjar med att konstatera att såväl fetma som astma är »important health problems«. Om man utgår ifrån detta, bör dessa två sjukdomstillstånd var för sig medföra en viss chans att bli intagen på sjukhus. Två sjukdomar ger större chans till intagning än en enda sjukdom, vilket bidrar till att förklara den »ökade risken«. Även om man skulle betrakta sannolikheten för intagning enbart på grund av fetma som negligerbar, kan ett skenbart samband ändå uppstå, om misstanken sprider sig att astma förenad med fetma är farligare än astma utan fetma. Själva misstanken torde då öka den överviktiga astmatikerns chans till intagning.

Vad detta går ut på är att intagning på sjukhus bör tas för vad det är: en selektiv process, som återspeglar den ansvarige läkarens mer eller mindre välgrundade kliniska idéer. Detta resulterar i att enbart de intagna patienterna inte kan betraktas som representativa för upptagningsområdets alla individer med sjukdomen eller sjukdomarna i fråga.
Det är naturligtvis mycket möjligt att astma medför ökade faror för den patient som är överviktig, men »interaction« (ömsesidig påverkan) mellan de med fetma och astma förknippade riskerna kan inte kartläggas på grundval av information om enbart de intagna.