»Läkemedelsverket uppmanar förskrivare att rapportera misstänkta skillnader i effekt och biverkningar mellan preparat«, skriver farmakokinetikerna Salomonsson och Edholm, Läkemedelsverket, under rubriken »Generika är likvärdiga« (LT 45/2008, sidan 3178).

Av denna öppna hållning märks inte mycket i den övriga texten – ordvalet ger mest intryck av att lägga locket på (»TB ifrågasätter«, »ett antal ospecifikt redovisade observationer«). Att i mitt första debattinlägg (LT 40, sidan 2789) mer noggrant redogöra för gjorda observationer och vilka generika/företag det rör sig om vore närmast oetiskt, om det visar sig att de inte håller vid en riktig prövning.

Salomonsson och Edholm avfärdar dock inte alla skillnader med »placeboeffekten« utan lämnar en liten brasklapp: »Enskilda patienter kan förstås uppleva att ett preparat ger mindre effekt eller mer biverkningar än ett annat. Det kan inte uteslutas att detta i vissa fall verkligen beror på skillnader mellan preparaten.«
Nej, just så! För att kunna veta om detta är verkliga skillnader eller om det är slump-mässiga men betydelselösa observationer – och om omfattningen – behöver studier göras med god evidensmetodik, så att kliniker, läkemedels-kommittéer och Kloka listor kan veta hur det förhåller sig och rätta sina ordinationer efter det.

Någon särskild blankett för rapportering om misstänkta skillnader i effekt mellan preparat existerar inte, enligt LMVs biverkningssektion. Det som avses är ordinarie blanketten för rapportering av biverkningar. Eller man kan skriva ett brev till LMV om misstänkta skillnader, enligt Björn Beermann – en god idé värd spridning i de fall skillnader misstänks.