Svensk förening för obstetrik och gynekologi (SFOG) hävdar i sitt inlägg att fosterdiagnostik är en icke-fråga för Socialstyrelsen samt att myndigheten blundar för utvecklingen av fosterdiagnostikens möjligheter. Detta är självklart inte fallet.

Socialstyrelsen behöver tid att väga olika synpunkter mot varandra innan myndigheten beslutar om nya föreskrifter och allmänna råd i ett sådant etisk känsligt ärende som fosterdiagnostik. Denna process har i detta ärende tagit något längre tid än vanligt – vilket Socialstyrelsen beklagar.
SFOG hävdar att Socialstyrelsen genom förordningen (2006:358) om genetisk integ- ritet bemyndigats att ange vilken metod som ska användas vid fosterdiagnostik. Enligt Socialstyrelsens uppfattning är det främmande att i en föreskrift föreskriva vilka metoder som ska användas för fosterdiagnostik. Detta är i första hand – som på alla and-ra medicinska områden – en fråga för vetenskapen och den beprövade erfarenheten samt vårdgivaren att avgöra.
Inom SFOG är man enligt inlägget enade i frågan om vilken fosterdiagnostik som bör erbjudas alla gravida kvinnor i Sverige, vilket är utmärkt. Samtidigt anser andra remissinstanser att den fosterdiagnostik som används idag är fullt tillräcklig. Socialstyrelsen avser att inom kort återkomma till bla SFOG med ett slutligt förslag till föreskrifter.