Trots starka varningar att hög konsumtion av antibiotika leder till resistensutveckling fortsätter utskrivningen att öka. Flera studier visar att infektioner ofta går över utan att det skrivs ut penicillin. Alla läkare förstår att det blir allvarliga både miljö- och hälsokonsekvenser av att bakterier skaffar sig alltmer skydd mot våra olika antibiotika. Infektionerna i framtiden kan bli svåra att häva.

Det är dags att tänka efter varför det ordineras så mycket antibiotika när det inte är nödvändigt. Det beror inte på illvilja och inte på att man struntar i om vi i framtiden kommer att få mer av allvarliga infektioner som blir svåra att häva, utan på osäkerhet och att läkarna inte tillräckligt kan använda rätt instrument.
De flesta vårdcentraler är välutrustade med öronmikroskop, men de används knappt. För att kunna arbeta i ett öra med hjälp av öronmikroskop krävs träning. Hjärnan behöver tränas för att öva upp koordinationen mellan händerna och de annorlunda synintrycken. Utan kontinuerlig träning är det svårt att hantera instrumenten i örat. Med otoskopet är det svårt att göra rent från vax och sekret, vilket krävs för rätt diagnos och rätt bedömning av infektionen.
Lägg undan otoskop och halvdåliga ficklampor. Det är dags att konsekvent använda öronmikroskop och pannlampa/pannspeglar vid diagnostik av övre luftvägar.