Uffe Ravnskov klagar över min brist på nyfikenhet. I detta fall var det faktiskt nyfikenhet som drev mig till att läsa hans bok »Fett och kolesterol är hälsosamt!«. Kanske skulle jag här finna nya intressanta vinklingar på detta viktiga ämne. Visst fann jag nya vinklingar, men vid närmare granskning fann jag att de till stor del var baserade på mycket subjektiva tolkningar av enskilda studier. Mitt inlägg syftade inte i första hand till att diskutera sakfrågan utan till att belysa hur viktigt det är att granska orginalpublikationer kritiskt och öppet ifrågasättande.
I en sak har Uffe Ravnskov helt rätt. Den referens till Langsjoen jag fått fram är inte rätt. Den referens som jag läst finns refererad på annat ställe i samma kapitel i hans bok. Den korrekta referens som Ravskov anger är dock inte mycket bättre, eftersom inte heller den innehåller några relevanta kliniska studier.
Eftersom Uffe Ravnskov tycker att de brister i hans bok jag påtalat är oväsentliga detaljer så kan jag bara konstatera att vi inte talar samma språk, och jag överlåter åt läsaren att bedöma hur mycket man, för stöd i argumentationen, kan tillåta sig att modifiera budskapen i originalpublikationer.

I övrigt tycker jag att sambanden mellan kost och sjukdom är av vitalt intresse och väl värda en fortsatt diskussion. Även kolesterol och behandling av hyperkolesterolemi måste diskuteras och ifrågasättas, men då med större krav på argumenten än de jag fann i Ravnskovs bok.