Landstingsrådet Stig Nyman motiverar bygget av Nya Karolinska utifrån en vision om att skapa »världens ledande region för Life Science« (LT 8/2009, sidan 524). Hade frågan bara handlat om rimligheten i att bygga nytt skulle andra än jag vara mera lämpade att föra diskussionen vidare. Men Stig Nymans bild av vad och vem som utvecklar KS/svensk sjukvård, och vilka faktorer som avgör sjukvårdens kvalitet och utveckling, är så förvrängd att den kräver en replik.
Hans synsätt är enligt min uppfattning representativt för svensk sjukvårds politiska ledning, oavhängigt av politisk tillhörighet. Att man tycker sig förstå patientens bästa, bättre än professionen själv, tycks vara ett mantra som genomsyrar tänkandet. Kan bristen på kunskap och erfarenhet av den komplexa sjukvården ersättas av det egna sunda förnuftet (ofta i kombination med egna personliga upplevelser och erfarenheter av sjukvården)? – Ja, i viss mån, men det kräver, förutom stor lyhördhet och ödmjukhet, en medvetenhet om att sjukvårdens slutgiltiga mål handlar om patientens bästa, utifrån såväl ett biologiskt som ett humanitärt perspektiv.
Naturligtvis finns ekonomiska ramar för att förverkliga detta mål, men målet är till sin natur betydligt mer komplext än de ekonomiska resultat som präglar företagsvärldens målsättning.
Nej, Stig Nyman – det är varken nya sjukhusbyggen eller samarbetsprojekt som avgör kvaliteten på den stockholmska (eller svenska) sjukvården, annat än på marginalens marginal. Sjukvårdens kvalitet och dess utvecklingspotential beror på den kompetens och attityd som de anställda inom sjukvården har. »Attityd«, skriver jag medvetet – för här har ni politiker ett stort ansvar.
Jag menar att politikerstyret i landet har misslyckats med det viktiga – att stödja och värna det som fungerar bra och att hjälpa det som fungerar mindre bra. Tvärtom upplever vi på sjukhusgolvet ofta ett destruktivt styre på många håll, präglat av misstro och bristande respekt för vårt arbete. Med Stig Nymans inlaga bibehålls denna känsla. Att han föredrar 40-åriga läkarkonsulter framför sjukvårdskompetens oavsett ålder skulle jag tro att många önskar att han vidareutvecklar.
Det finns i dag på många håll ett stigande missnöje inom den offentliga vården bland såväl patienter som vårdpersonal. För våra patienters skull vill jag därför uppmana Stig Nyman och andra sjukvårdspolitiker att tänka om och att i stället stödja och respektera sjukvårdspersonalen och ge den arbetsro. Det skulle spara mycket stora summor inom sjukvården och vara den bästa garantin för nöjda och välskötta patienter nu och i framtiden.
Jag vill ändå ge Stig Nyman en eloge för att han tar »debatten«; det är vi inte vana vid på alla håll i landet.