När Stockholms läns landsting under våren 2008 beslutade att bygga ett nytt universitetssjukhus i Solna hade det föregåtts av sex–sju års utredningar och överläggningar. Under 2001 hade vi som då hade den politiska ledningen av landstinget kommit fram till att det inte längre höll att lappa och laga. Det besannades så småningom att ett nytt sjukhus skulle bli ekonomiskt försvarbart och hålla över mycket lång tid, jämfört med varje annat alternativ. Med utgångspunkt i det vinnande förslaget »Forum Karolinska« i formgivningstävlingen 2005–2006 arbetar vi nu för att kunna inviga det nya sjukhuset i december 2015.

Sjukvårdens utveckling kan inte skiljas från behovet av en ny organisation, ett nytt synsätt som berör och får konsekvenser för alla involverade. Med Nya Karolinska väljer vi att i första hand ta utgångspunkt i de personer som sjukhuset ska vara till för, nämligen patienterna.
Framtidens organisation kommer att behöva se sjukvården som tjänsteproduktion. Vi behöver gå från en kultur- och gruppbaserad ämbetsmanna- och hantverks-kultur till industriella system för tjänsteproduktion. Det nya synsättet och epokskiftet måste bygga på tematisk organisation, byggd på patientens behov snarare än på en klinikstruktur hämtad från 1900-talets början. Att erbjuda nya verksamhetsförutsättningar i stället för sekelgamla är en spännande utmaning. Vi kommer att ifrågasättas, undergrävas och kanske till och med idiotförklaras. Men vi kan inte blunda för verkligheten. Vi väljer att se verkligheten rakt i ögonen och anta utmaningarna i stället för att anpassa oss till gamla föreställningar.
I arbetet med Nya Karolins-ka har ett 10-tal yngre läkare, de är i 40-årsåldern, engagerats i beredningen av innehåll och organisation i tematermer som ska ersätta dagens och gårdagens konventionella lösningar. Att engagera dessa personer är ett uttryck för att det handlar om framtiden när vi ska bygga nytt.

Framgångsrik forskning, utveckling och undervisning kommer att behöva ökad samverkan mellan framtida forskning, utveckling och utbildning (FoUU) och sjukvård, samt mellan preklinisk och klinisk forskning. Vi behöver vidga och fördjupa samverkan med läkemedelsindustrin och den medicintekniska indu-strin, tex genom etablering av samriskföretag både regionalt och nationellt. I det sammanhanget knyter jag stora förhoppningar till Centrum för teknik i medicin och hälsa (CTMH), som är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, Tekniska högskolan och Karolinska institutet. Lika stora förhoppningar har jag på det utvecklingsarbete som bedrivs i relativt nyetablerade Karolinska Trial Alliance (KTA).
Patientsäkerhet bygger på vårdprogram, protokoll och checklistor, vaksamhet över brister i verksamhetsförutsättningar och organisation, långtgående hygienkrav och utvecklingsbenägenhet hos vårdens medarbetare och ledare. För Nya Karolinska skruvar vi upp anspråken på hög kvalitet och säkerhet.
Den medicintekniska utvecklingen har lett till stora framsteg, och patienten kan numera förvänta sig att få en fungerande behandling och bot i en utsträckning som ald-rig tidigare; patienten ser sig alltmer som rättighetsinnehavare och allt mindre som passiv mottagare av omsorg och barmhärtighet. Värderingarna förskjuts från en position där patienten betraktades som svag och hjälpsökande till en mer konsumentlik roll med krav på service och kvalitet.

Varför bygga ett helt nytt universitetssjukhus? Det främsta skälet är dagens Karolinska i Solna. Sjukhusets verksamheter är utsprida på ett 40-tal byggnader med svag logistik och samordning; flera byggnader är gamla och lämpar sig inte för modern sjukvård. Det är komplicerat och dyrt att renovera befintliga fastigheter och kan aldrig få en hållbarhet som vi måste kunna kräva av stora investeringar.

Uppdraget för Nya Karolinska är att bedriva vård, utbildning och forskning av betydande omfattning och med yppersta kvalitet och att utgöra ett nav i ett regionalt och nationellt sjukvårdssystem med internationell konkurrenskraft tillsammans med Karolinska Huddinge och andra sjukhus i vårt landsting. Karolinska är och ska vara ett specialsjukhus för regionen med inriktning på högspecialiserad och specialiserad vård, det ska inta en central roll vid utvecklingen av Stockholmsregionen till ett biomedicinskt kraftcent-rum, och det ska bidra till visionen »Världens ledande region för Life Science«. Nya Karolinska blir på en gång generellt och flexibelt för att möta förändringar, och det ska erbjuda attraktiva miljöer för patienter och medarbetare.
Nya Karolinska får enbäddsrum för inneliggande patienter. Enbäddsrum innebär integritet, ostörda samtal, trygghet, säkerhet, ökat smittskydd, underlättar för patientnära teamarbete och erbjuder plats för anhöriga.
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.



Idébild av hur patientrum med plats för anhöriga kan komma att se ut, enligt det vinnande designförslaget »Forum




Stig Nyman, landstingsråd (KD)