År 2005 infördes nya arbetsmiljöregler om vibrationer i Sverige baserat på ett EU-direktiv. Bland annat ställdes krav på att arbetstagare som exponeras för vibrationer över en viss nivå ska erbjudas läkarundersökning innan arbetet med vibrationer påbörjas och därefter periodiska kontroller vart tredje år. Enligt Arbetsmiljöverkets konsekvensbedömning skulle drygt 100 000 svenska arbetstagare omfattas av kontrollerna. Det är kanske för tidigt att bedöma ifall införandet av kontrollerna haft några hälsoeffekter, men på sikt förväntas arbetsskador på grund av vibrationer minska.

Vad som däremot förvånar är att införandet av vibrationsundersökningarna tycks ha fått ett relativt dåligt genomslag. På arbets- och miljömedicinska kliniken i Uppsala ser vi ingen ökning av frågeställningar kring vibrationer och heller ingen ökning av vibrationsutredningarna. Liknande erfarenheter meddelas från andra arbetsmedicinska enheter.
Företagshälsovården genomför flertalet vibrationsundersökningar, men ökningen av antalet undersökningar blev betydligt mindre än vad som förväntades när reglerna infördes. Förhoppningsvis kan kanske den planerade nationella kvalitetsdatabasen för arbetsmedicinska vibrationsutredningar ge information om följsamheten och omfattningen av dessa kontroller.
Vad beträffar remissflödet synes implementeringen av de nya vibrationskontrollerna ha passerat nästan obemärkt. Det är arbetsgivarens ansvar att ordna med dessa kontroller. På större industrier och verkstäder är reglerna oftast kända, men på mindre arbetsställen oftare inte kända.
Företagshälsovården har en viktig roll när det gäller att inventera behovet av och hjälpa till med riskbedömningar på arbetsplatser med vibrationsexponering. Ett problem är att många arbetsplatser saknar avtal med företagshälsovård och därmed är svåra att nå med information om regelverket. Exempelvis har gruppen byggnadsarbetare, vid de arbetsplatsbesök och informationsmöten som anordnats via arbets- och miljömedicinska kliniken, haft stora variationer i följsamheten av kontrollerna.

Arbetsmiljöverket, arbets- och miljömedicinska kliniker och företagshälsovården synes ha en stor pedagogisk uppgift i att göra reglerna kring riskbedömning och hälsokontroller vid vibrationsexponering mer kända.



Reglerna kring riskbedömning och hälsokontroller vid vibrationsexponering måste göras mer kända, anser författarna.