Peter Arner tar upp flera viktiga frågor i sitt inlägg i LT 12/2009 (sidan 870).
Läkarförbundet har agerat kraftfullt på flera sätt för att stötta vår kollega på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Inte minst har kollegor och skyddsombud på Karolinska gjort en fantastisk insats. Vi har haft kontakter med både Karolinskas ledning, Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting och Stockholms läns landsting. I övrigt har vi samlat oss och haft gemensam kommunikation gent-emot media. Läkarförbundet har också mycket aktivt deltagit i debatter i ämnet.

Nu måste vi invänta rättsprocessens gång. Därefter får vi bestämma hur vi ska gå vidare. Det finns olika tänkbara scenarier. I nuläget är det inte rimligt att spekulera. Läkarförbundet har tydligt kritiserat att polisen ingriper och utreder händelser som inträffar i sjukvården. Precis som Patientsäkerhetsutredningen föreslår vill vi att det införs en ny bestämmelse i förundersökningskungörelsen. I den ska det tydligt framgå att polisen ska inhämta utredning från Socialstyrelsen när eventuell förundersökning inleds beträffande händelse som inträffat i hälso- och sjukvården.

Peter Arner har missuppfattat Patientsäkerhetsutredningen. Här föreslås inte att HSAN ska avskaffas. Utredningen föreslår att patienter i stället för att anmäla till HSAN ska anmäla till Socialstyrelsen. Det innebär att det kan bli en bredare utredning än i dag. Socialstyrelsen är nämligen inte som HSAN bunden av anmälarens yrkanden, utan har möjlighet att göra en mer allsidig utredning. Dessutom har Socialstyrelsen mer utredningsresurser. Enligt förslaget ska HSAN fortsättningsvis pröva frågor om prövotid, återkallelse av legitimation, begränsning av förskrivningsrätt samt ansökningar om ny legitimation.

Många kollegor känner sig osäkra över vad som gäller vid palliativ vård. Både socialministern och Socialstyrelsens generaldirektör har dock tydligt uttalat att vi fortsatt ska följa vetenskap och beprövad erfarenhet, det vill säga den praxis som utvecklats i landet. Stockholms läns landsting och Stockholms läkarförening har dessutom antagit ett gemenvsamt uttalande kring detta som finns på ‹www.
lakarforbundet.se›.
Den juridiska processens utgång avgör hur vi går vidare. Tills den är avslutad måste vi behandla våra patienter på bästa sätt enligt de riktlinjer som gäller. Vi kan inte låta våra patienter bli lidande. Förhoppningsvis avslutas rättsprocessen mycket snart.