Regeringens intentioner att införa en mångfald vårdgivare välkomnas varmt avseende privatpraktiserande läkares möjlighet att bedriva och utveckla sin verksamhet. Historiskt har läkare med rätt till läkarvårdstaxan i botten kunnat teckna direktupphandlade vårdavtal. I avtalen finns en klausul att läkaren har rätt att återgå till verksamheten inom ramen för läkarvårdstaxan om vårdavtalet upphör.
Denna klausul har betraktats som en del av ett bindande affärskontrakt. Verklig praxis har helt följt denna logik, vilket borgat för kontinuitet och stabilitet, bra för både verksamheten och patienter. Nu slås benen undan för många privatpraktiserande läkare, när Sveriges Kommuner och Landsting och enskilda landsting egenmäktigt omtolkar lagen om läkarvårdsersättning. Det får till följd att läkare nekas återgång till taxeverksamhet.
Läkarförbundets jurister utreder det aktuella rättsläget för att se hur vi kan agera. Grundinställningen är givetvis att förbundet helhjärtat stödjer Svenska privatläkarföreningens strävan efter ökade möjligheter till småskaligt företagande i vården som ägs och leds av läkare.