Många barn och vuxna får problem med eksem, kroniska inflammationer och allergier, till och med akuta sjukhuskrävande reaktioner av hennatatueringar. Det är vanligt att man skaffar sig hennatatueringar utomlands på sommarsemestern. Utbudet av »tatuerare« är ofta stort, priset relativt lågt, och det kan kännas lite kul och tufft med en semestertatuering.
Så lagom kul sedan när man får med sig ett kanske livslångt minne hem i form av en allergi och ett eksem, eller ett bestående ärr eller missfärgning. Ibland kan reaktionen vara fördröjd och alltså ge sig till känna först långt efter att tatueringen målats på.

Det vanligaste kända ämnet som orsakar alla dessa reaktioner är parafenylendiamin. Ett stort problem är att parafenylendiamin även förekommer i många vanliga produkter såsom hårfärgningsmedel och textilfärger, varför risken för exponering och reaktioner, ofta värre vid andra exponeringen än vid första, hemma är stor.

Sensommaren 2008 träffade jag Linus, 9 år, på min mottagning. Han kom för undersökning av en annan orsak, men det framkom att han hade ett jobbigt, kliande eksem på ena axeln. När han tagit av sig T-shirten såg jag ett magnifikt eksem med rodnad, torr och förtjockad hud i form av en perfekt skorpion! Hur har detta gått till?

Jo, i juli samma sommar i Kroatien hade Linus fått en snygg skorpion målad på sin axel med svart hennafärg. Han var förstås stolt över sin tuffa skorpion, men bara knappt en vecka senare svullnade axeln, och det började klia i huden och blåsor uppstod. Allt eftersom skorpionen bleknade bort uppenbarade sig en ny skorpion men nu istället röd och kliande.

Jag behandlade eksemet med grupp III-steroidkräm och mjukgörande kräm. I dag, nästan ett år senare, är huden mjuk och fin, men kvar finns en tydlig depigmentering, också den i skorpionform.
Vad som händer om Linus på nytt kommer i kontakt med något av de ämnen som ingick i den svarta hennatatueringen är omöjligt att veta, men självklart finns risken för en allergisk reaktion och/eller aktivering av eksemet.

Jag avråder från hennatatueringar och uppmanar alla läkare att aktivt varna för och avråda framförallt från svarta hennatatueringar.
Bilderna i artikeln är pub­licerade med Linus’ (som egentligen heter något annat) och hans föräldrars tillstånd. Bilderna går att ladda ner och skriva ut på Läkartidningens webbplats. Utskriften kan vara bra att ha som information och underlag för samtal med barn, föräldrar och vuxna.


13 juli 2008: Sommar i Kroatien. Linus får en skorpion i svart hennafärg målad på axeln. Tufft och coolt, tyckte nog alla! 29 september 2008.





Två månader senare. Ilsket och jobbigt eksem i skorpionform! Livslång allergi och eksem?