När vi skrev vår artikel ­rörande Försäkringskassans omprövningar i arbetsskademål i Läkartidningen 35/
2009 (sidorna 2151-2) var det inte beslutat om den nya tillsynsmyndigheten, Inspektionen för socialförsäkring, ISF.
Konstateras kan dock att denna myndighet är i uppbyggnadsskedet och inte ska ta ställning i enskilda ärenden. För övrigt motsatte sig Försäkringskassan att en sådan myndighet tillskapades.
När det gäller vår formulering »omprövning« avser det prövningen av det initiala sambandet mellan nackrelaterade besvär och exempelvis en olycka eller skadlig inverkan som Försäkringskassan en gång godkänt. Inte omprövning av rätten till livränta enligt lagen om arbetsskadeförsäkring, LAF, för en begränsad period.
De facto är dock kassans förnyade prövning vid fortsatt prövning i realiteten att jämställa med en omprövning. Det är Försäkringskassan, och ett antal domstolar, som angett att Rättsliga rådet yttrat sig generellt vad avser pisksnärtsskador.
Under våren kontaktade vi Rättsliga rådet och fick då besked om att Rättsliga rådet inte kan yttra sig generellt, och att synpunkterna var de enskilda läkarnas uppfattning. Det föreligger således inte något ställningstagande från Rättsliga rådet, något som vi förletts att tro av Försäkringskassan. Föreligger det därmed alltjämt ett nytt kunskapsläge?