Huvudbudskapet i vår artikel »Ansträngningsastma kan vara laryngeal obstruktion« är: Patienter med misstänkt laryngeal obstruktion bör videolaryngoskoperas under maximal ansträngning. Detta är enda sättet att få en detaljerad information om graden och nivån av den laryngeala obstruktionen.
Flertalet fall i vår sammanställning jämte fallen i de norska studierna gäller en
supraglottisk kollaps [1, 2], men vi har även sett fall av stämbandsadduktion vid ansträngning, ibland med inspiratorisk stridor och även exspiratorisk stridor. Det synes oss osannolikt att dessa väsentligt olika former av laryngeal stridor ska ha samma behandling.
Vi har samsyn med kollegorna på Karolinska universitetssjukhuset vad gäller beskrivningen av patienternas ålder, kön och idrottsaktivitet. De flesta av våra patienter blir mycket nöjda med den information och den diagnos vi ger dem, och de får en somatisk och inte en psykologiserande förklaring till besvären, vilka ofta har skrämt både tränare, lagkamrater och föräldrar. Flertalet behöver ingen aktiv behandling utöver detta.
Vi beskriver inte operation som förstahandsbehandling men har använt laryngomalaciplastik med gott resultat vid uttalade fall av supraglottisk obstruktion. De snarlika norska erfarenheterna från den grupp i Bergen med vilken vi samarbetar baserar sig på mer än 200 videolaryngoskopier [1] och tio opererade patienter [2].
Vi respekterar teamets vid Karolinska universitetssjukhuset långa erfarenhet av att omhänderta denna patientkategori, men vi skulle gärna också se en redovisning eller uppföljning av resultaten. I Björcks m fl:s artikel i Läkartidningen 2006 [3] redovisas sålunda inte patientantal, gradering av andningshinder och behandlingsresultat.
Eftersom obstruktionstyperna varierar vill vi ifrågasätta traditionen att »osett« behandla med talträning, en behandling som dessutom inte är evidensbaserad. Väl upplagda kliniska studier av olika behandlingsalternativ på väl utredda videolaryngoskoperade patienter under ansträngning tycks oss därför vara väl motiverade.