Man har svårt att värja sig för intrycket att MWS medvetet försöker vilseleda Läkartidningens läsare då de trots mitt påpekande att de missförstått Jicks et als viktiga studie fortsätter att vantolka dess resultat.

MWS påstår att: »[Jick et al] visar att risken för suicidhandlingar ökade de första nio dagarna efter insättandet … för att sedan avta under de 90 dagar studien varade.«
Detta är emellertid inte vad Jick et al skrev, utan: »The risk of suicidal behavior is increased in the first month after starting antidepressants, especially during the first 1 to 9 days.« Alltså: risken »är förhöjd«, vilket är något annat än att den »ökade«. Det betyder nämligen att risken minskade kontinuerligt efter insättande av antidepressiva. Jick et al anser att den mest troliga förklaringen till den förhöjda risken initialt är att antidepressiva inte är omedelbart effektiva och att patienter påbörjar antidepressiv behandling när deras depression är som värst.
Jick et al anger dock att de inte kunde utesluta vad de ansåg vara en mindre trolig möjlighet – att antidepressiva förvärrar depressionen och därmed leder till suicidalt beteende. Denna sista lilla brasklapp gör MWS till studiens huvudbudskap. Det framstår som konsekvent att MWS vill förskjuta debatten till att handla om »polarisering« snarare än om värdering av vetenskaplig evidens.