Stockholms läkarförening och Sveriges privatläkarförening har i var sin motion till Läkarförbundets fullmäktige 2008 (motionerna 36 och 37) yrkat »att Sveriges läkarförbund verkar för att vårdvalet i primärvården knyts till enskild läkare, dvs till en fysisk person«.
Bakgrunden var en vilja att stärka läkarnas inflytande i sjukvården och därmed också den professionella självständigheten. Vi var också oroade över vårdvalets utveckling i Stockholm. En enskild läkare som vill utnyttja vårdvalets möjligheter att etablera sig privat har svårt att konkurrera med de stora vårdbolagen. Risken är överhängande att de stora aktörerna tar över primärvården i Stockholm med följd att sjukvården riskerar att kommersialiseras.
Dessutom detaljstyr landstinget läkarnas verksamhet genom kravet att varje aktör, framför allt i Stockholm, ska följa en oerhört detaljerad regelbok, vilket Läkarförbundet visat i sin utvärdering av de olika vårdvalsmodellerna. Ersättningssystemet är också utformat på ett sådant sätt att snabba besök premieras på bekostnad av komplicerade multisjuka patienter.

Fullmäktige delade motionärernas syn och skärpte formuleringen genom beslutet »att läkarförbundet verkar för att uppdraget (listan) i primärvårdens vårdvalssystem knyts till enskild läkare oavsett driftsform«.
I Läkarförbundets skrift »Vårdval i primärvården – hur bör det utformas?« finns det mot den bakgrunden två skrivningar som förvånar. På sidan 20 står det: »Vår bedömning är därför att själva ersättningssystemet bör kopplas till den godkända vårdgivaren.« Under rubriken »Slutsatser i korthet« (sidan 29) står det: »Ersättningssystemet bör i första hand kopplas till godkänd vårdenhet.«

Frågan diskuterades på Svenska privatläkarföreningens årsmöte, och det besked som då gavs av förbundets ordförande var att frågan ingående diskuterats i Centralstyrelsen och att man kommit fram till ovanstående slutsatser. För mig är det uppenbart att dessa slutsatser inte står i överensstämmelse med fullmäktiges beslut, och inte heller i överensstämmelse med den argumentation som föranledde motionerna.

En viktig demokratifråga är om Centralstyrelsen har skyldighet att följa de beslut som fattas av Läkarförbundets fullmäktige. Eller anser sig Läkarförbundets ledning ha rätt att sätta sig över fullmäktiges beslut?