En cancersjuk vän fick häromdagen detta besked av sin läkare: »Du lever inte till jul.« Därmed släcktes hans hopp, och humöret gick i botten.
Säger man så till en patient? Vi tycker inte det.

Nisse Simonson är en klok man och kirurg (en vanlig kombination) som numera skriver böcker. I den senaste, »Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?« (Brombergs; 2008), påpekar han vad alla som kan sin medicinska statistik borde veta: Statistiska medeltal gäller inte för enskilda patienter. Författaren ger flera kliniska exempel på det.
Ett fall i vår bekantskapskrets: En kvinna fick i samband med cancerbehandling prognosen två års överlevnad. Det var 1993. Hon lever nu, 16 år senare, i god form till glädje för barn och barnbarn, släktingar och vänner.

Man bör alltså avhålla sig från att ge överlevnadspro­gnoser när svårt sjuka patienter ställer sådana frågor. Man kan, som Nisse Simonson anger, undvika svaret genom att t ex i stället säga att patienten måste komma på täta kontroller de närmaste åren.
Nisse Simonson har i sin bok många kloka synpunkter på relationen läkare–patient. Alla kolleger borde läsa boken och ta till sig råden.