Vi önskar framföra följande kommentarer angående HSAN-ärende 2443/08 som refererades i Läkartidningen 39/2009 (sidan 2473). Fallet gäller en kvinna som förlöstes med planerat kejsarsnitt, där ryggbedövningen varit otillräcklig.

Vid spinalanestesi kan effekten hos den gravida kvinnan vara oförutsägbar. Den mängd lokalanestetika som förväntas ge adekvat anestesi kan ibland ge otillräcklig anestesi eller förorsaka hög spridning med andningspåverkan som följd. Mental beredskap och handlingsstrategi för hantering av dessa oönskade situationer måste därför finnas. I några fall blir det nödvändigt med generell anestesi, som mycket väl kan ges före barnets framfödande.

Spinalanestesi hos den gravida kvinnan medför betydande hemodynamisk påverkan, vilket innebär att blodtrycksfall måste förebyggas och pareras. Graviditetskomplikationer eller sjukdom hos den gravida kvinnan kan, liksom befarad sjukdom hos barnet, ytterligare öka svårigheterna i narkosläkarens arbetsuppgifter.

Innan operatören får klartecken är det ett absolut krav att en utvärdering av spinal-anestesin säkerställer en liksidig anestesi till rätt nivå.
En god patientkontakt – förutsättningen för denna utvärdering – innebär också att man tagit del av kvinnans
övriga önskemål och eventuella farhågor. Make eller annan nära anhörig är oftast med vid kejsarsnittet, och man eftersträvar en så rofylld och positiv förlossningsupplevelse som möjligt.
Vid kejsarsnittet har således narkosläkaren den grann- laga uppgiften att sköta ett högt kvalificerat arbete, utan att låta svårigheten vara
uppenbar för omgivningen.

Såväl planerade som akuta kejsarsnitt genomförs numera oftast i ryggbedövning, vilket innebär att handläggning av anestesin vid planerade kejsarsnitt utgör ett viktigt utbildningstillfälle för att ST-läkaren sedan ska kunna hantera de svårare akuta kejsarsnitten på ett kompetent sätt.
Det är därför av största betydelse att den som handleder en ST-läkare vid de planerade kejsarsnitten förmår att lära ut ett arbetssätt som är väl förankrat i anestesiologisk vetenskap och som innefattar förståelse för de specifika förhållanden som råder vid obstetrisk anestesi. ST-läkaren får inte låta sig förledas av den enkelt anlagda spinalbedövningen; enkelheten i hanteringen är skenbar.

Ryggbedövning vid planerade kejsarsnitt innebär en humanitär vinst, då båda föräldrarna kan delta vid
barnets framfödande. Vid de akuta kejsarsnitten har man dessutom en stor medicinsk säkerhetsvinst, då ryggbedövningar utgör ett för den gravida kvinnan säkrare alternativ än generell anestesi.Inför kejsarsnitt i ryggbedövning måste därför gravida kvinnor kunna lita på att fullgod anestesi alltid kommer att ges.