Svenska skolläkarföreningen har tillsammans med Riksföreningen för skolskö-terskor formulerat ett gemensamt remissvar på Skollagsberedningens departementspromemoria »Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet« (Ds 2009: 25).Promemorian är ett ambitiöst dokument om ca 1 100 sidor där bl a barnets bästa och alla elevers rätt till likvärdig utbildning betonas liksom att skolan ska vara icke-konfessionell.

På hälsoområdet är dock
ambitionsnivån oroväckande låg. Så här kortfattat beskrivs elevhälsan i skollagsförslaget.
»Det ska finnas elevhälsa för eleverna. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevhälsan ska stödja elevernas utveckling mot målen. För elevhälsans medicinska, psykologiska och psykosociala insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator.«
Visserligen är det positivt att elevhälsans samtliga yrkeskompetenser äntligen beskrivs i skollagen. Det är dock en allvarlig brist att barnperspektivet och barnets rätt att själv söka hjälp helt saknas
i lagtexten om elevhälsa. I
remissvaret lyfter vi också fram att barnperspektivet kräver att det i skollagen framgår att elevhälsan lokalt och nationellt ska vara likvärdig, kontinuerlig och tillgänglig för alla elever.

Vi anser inte att begreppet skolhälsovård kan försvinna ur skollagen. Till skillnad från övrig elevhälsa regleras skolhälsovården av hälso- och sjukvårdslagen och har därmed en strängare sekretess. Innehåll och tillsyn styrs av Socialstyrelsen. Skolsköterskor och skolläkare är dock som tidigare varma anhängare av att skolhälsovården ingår som en del av den samlade elevhälsan.

Skollagsförslaget uttrycker inte någon ambition att skolan med elevhälsan ska ha elevernas hälsa som gemensamt mål i sig. Det är bara de pedagogiska målen som lyfts fram. I remissvaret föreslår vi att chefen för elevhälsa och skolhälsovård genom utbildning och erfarenhet bör ha kunskaper om folkhälsoarbete och att portalparagrafen för skolhälsovårdens mål i nuvarande skollag skrivs om till: »Elevhälsan ska genom hälsofrämjande och förebyggande arbete bevara och förbättra elevernas fysiska och psykiska hälsa samt motverka livsstilsrelaterade hälsoproblem.« Skolans och elevhälsans arbete för elevernas goda hälsa måste löpa parallellt med de pedagogiska målen.
Hela remissvaret finns att läsa på ‹ www.slf.se/skollakare ›, och samtliga remissvar finns på ‹ http://regeringen.se/sb/d/12023 ›.
Tilläggas bör att ingen av våra föreningar fick förtroendet att vara remissinstans! Ett faktum vi beklagar och som tyvärr bekräftar vår slutsats att Sveriges högsta ansvariga inom utbildningsväsendet saknar ambitioner på folkhälsoområdet.