Vi är helt överens med Anders G Olsson (AGO) om betydelsen av statinbehandling inom hjärt–kärlpreventionen. Vi anser däremot inte att man i oträngt mål ska använda högdoserade statiner [1, 2].
Detta av tre skäl:
• Biverkningarna är dosberoende (med alla statiner).
• den ytterligare nyttan för patienten är liten.
• Kostnaden blir mycket högre.

Det är mycket olyckligt ur patientperspektivet att AGO misstänkliggör simvastatin genom rubriksättningen »Varning för 80 mg simvastatin!« [3]. Simvastatin är den bäst dokumenterade statinen och allmänt rekommenderad som förstahandsval. Frekvensen allvarliga muskelbiverkningar med den av oss rekommenderade doseringen, (20–)40 mg/dag, är endast 1/10 000 patientår, och vi anser – vilket Anders G Olsson undviker att notera i sina inlägg – att man sällan behöver överskrida denna dosering vid prevention hos högriskpatienter med ordinära till måttligt förhöjda lipidvärden.
Man måste alltid vara observant på muskelsymtom när man behandlar med en statin. Att jämföra biverkningsfrekvenser mellan studier på olika patientmaterial är, som vi tidigare noterat [4], mycket svårt. Vi bedömer att simvastatin (20–)40 mg/dag är den medicinskt mest ändamålsenliga behandling man kan erbjuda patienter som inte har speciella lipidrelaterade problem. Dessutom är detta den i särklass mest kostnadseffektiva statinbehandlingen [1, 2]!
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.