Anders Nordlund med flera (LT 47/2009, sidan 3182) har helt rätt i att organisationen spelar en stor roll i vården av och omsorgen om personer med demenssjukdomar, och att samverkan mellan kommuner och landsting är en nyckelfråga.

Det finns emellertid flera skäl till varför Socialstyrelsen inte ger rekommendationer om hur kommuner och landsting ska organisera sig för att uppnå bäst resultat. Socialstyrelsen ger utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet rekommendationer om vad kommuner och landsting bör göra. Men hur vården och omsorgen ska organiseras är en fråga för landsting och kommuner.
Socialstyrelsen ger därför bara rekommendationer om organisation om det finns ett starkt vetenskapligt underlag som stöd. Något sådant underlag har vi inte kunnat finna inom demensområdet.

Ett annat skäl är att de lokala och regionala förutsättningarna i olika kommuner och olika landsting påverkar hur vården kan och bör organiseras. Det är därför svårt och i vissa fall rent olämpligt att på nationell nivå ge rekommendationer om organisation. Inom den mångfald av organisatoriska lösningar som utmärker svensk demensvård finns med stor sannolikhet flera goda exempel på organisationer som bidrar till helhetssyn och samverkan.

I övrigt vill vi också passa på att påminna om att det fram till den 30 november 2009 är möjligt att lämna synpunkter på den preliminära versionen av riktlinjerna!