Rubricerade uttryck, som är dialektalt (Färila, Hälsingland), är ett visdomsord: Man ska inte döda hoppet. (Jämför det åldriga substantivet vån = möjlighet som man hoppas på.)
Det har blivit »inne« inom dagens sjukvård att man ska vara »rak« mot patienten, som bör få veta sanningen om en allvarlig sjukdom, säger man. Och det är bra, under tre förutsättningar:
1. att man ger sig tid att värdera hur rak patientens fråga är
2. att man meddelar svaret med empati
3. att man vet om man har någon absolut sanning att meddela. Det duger inte med en sannolikhetskalkyl, utifrån vilken vi läkare är så vana att göra en bedömning.

Att erfarenheten är bedräglig och omdömet svårt kan säkert otaliga nutida läkare konstatera, i likhet med Hippokrates på sin tid.

En man som befriades från koncentrationsläger 1945 av ryska trupper visste inte annat än att alla närmaste anhöriga hade dödats. Själv intogs han på sjukhus på grund av tuberkulos. Han behandlades i fyra år utan framgång. Terapisvikten var svår att åtgärda då den medikamentella arsenalen inte var särskilt omfattande. Av en händelse fick han veta att en syster levde och hade kommit till Sverige. Inom kort tillfrisknade han. Han undersöktes upp­repade gånger då man hade svårt att tro på det plötsliga tillfrisknandet, men lung­röntgen etc var verkligen u a.
Naturligtvis vet man inte om det nyvunna hoppet och tillfrisknandet var ett tillfälligt sammanträffande, men å and­ra sidan är erfarenheten flerfaldig om ett åtminstone tidsmässigt samband mellan en hoppfull inställning och en god läkningsprocess även vid allvarlig sjukdom. Likaså finns det flera exempel på ett tidsmässigt samband mellan förlusten av hopp och ett ­negativt sjukdomsförlopp, ibland dessutom påskyndat genom suicid.
Att livslust och hoppfullhet är faktorer av betydelse för immunförsvaret har visats.

Prognostiserande är svårt när det gäller en enskild människa. Man får inrikta sig på att bota, lindra och trösta, och visa att man bryr sig om. Det finns alltid något positivt att meddela utan att ljuga eller förtiga svar på patientens frågor.
Redan för ca 2 500 år sedan visste Ordspråksbokens författare vad empati betyder (Ords 16:24): »Milda ord är ljuvliga för själen och en läkedom för kroppen.«