På många sjukvårdsinrättningar runt om i landet arbetar personer med läkarexamen som ännu inte har legitimerats eller påbörjat AT-tjänstgöring och utför då läkares arbetsuppgifter.
Det sker i enlighet med lag (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område (LYHS) 3 kapitlet. Behörighets- och legitimationsregler:
»4 § Behörig att utöva yrke som apotekare, barnmorska, läkare, receptarie och tandläkare är endast den som har legitimation för yrket eller som särskilt förordnats att utöva det.«
Enligt lagen får dock dessa personer inte titulera sig läkare. LYHS 3 kapitlet:
»5 § En i 2 § angiven yrkestitel (skyddad yrkestitel) får användas endast av den som enligt nämnda paragraf antingen har legitimation för yrket eller genomgår föreskriven praktisk tjänstgöring.« Och:
»7 § I yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område får den som saknar behörighet att använda en skyddad yrkestitel inte använda en titel som kan förväxlas med en skyddad yrkestitel.«

Användningen av titlar som vikarierande underläkare och liknande är alltså olaglig i dessa sammanhang. Det är lätt att föreställa sig några av de absurda konsekvenser det skulle få om lagen följdes.