Angående vårdval i Stockholms läns landsting.
I brev till landstingsledningen har jag redovisat konsekvensen av ett genomförande av vårdvalsreformen enligt landstingets intentioner. Dessa är väsentligt mer rigorösa än de i Region Skåne.
Omfattningen av verksamheten är cirka 115 läkare med specialitet i allmänmedicin och cirka 320 000 besök årligen samt övriga specialist-
läkare med omkring hälften av dessa siffror. Dessa patienter har gjort ett aktivt val att inte gå till vårdcentral utan går till privatläkare.
Konsekvenserna blir för-ödande för patienterna då privatläkarna tvingas upp-höra med sin verksamhet.
Mot den bakgrunden tillskrev jag socialministern för att få ett besked om hur regeringen ser på denna fråga och fick ett uttömmande och klarläggande svar, ur vilket jag citerar valda delar.
»Min utgångspunkt som socialminister är att förbättra tillgängligheten för patienter till hälso- och sjukvården. Jag vill värna patienternas intresse och kontinuiteten i att kunna vända sig till den mottagning man känner sedan tidigare. Hälso- och sjukvården ska vara tillgänglig och av hög kvalitet, vilket en mångfald av vårdgivare bidrar till. Regeringen har därför möjliggjort ersättningsetableringar enligt lagen (1993:1651). Regeringens avsikt är att mindre, privata läkarmottagningar ska kunna finnas kvar även om läkaren byts ut. Vårdval handlar om att sätta patienten i centrum, genom att vårdens resurser följer patientens val«.