Med anledning av HSAN:s beslut 1272/09 (refererat i Läkartidningen 5/2010, sidan 268), angående inläggningsbehov för patienter med transitorisk ischemisk attack (TIA), anser vi att några kommentarer är på sin plats.

I de nya nationella riktlinjerna för strokesjukvård [1] an-ges (sidan 70) att patienter med misstänkt stroke eller TIA bör hänvisas till närmaste sjukhus (rekommendationsnivå 1). Det står däremot inte att patienten med nödvändighet ska läggas in.
Men riktlinjer är vägledande, och det kan finnas många skäl att i det enskilda fallet agera annorlunda. Det viktiga är att beslut och handläggning när det gäller patienter med stroke eller TIA sker skyndsamt [2, 3].
Ibland kan det finnas skäl till att avstå från utredningar (såsom datortomografi och karotisdoppler), om man bedömer att utredningarna inte skulle föranleda någon åtgärd. Sådana skäl kan vara demenssjukdom, multisjuklighet, kontraindikationer för karotiskirurgi, eller att patienten nyligen är utredd.
Tyvärr framgår inte av Läkartidningens referat om bedömningar enligt ovan gjordes i just det här fallet. Men om läkaren hade försäkrat sig om att tidigare utredning och behandling fortfarande hade aktualitet, borde handläggningen mycket väl ha kunnat ske polikliniskt.

Följande punkter är viktiga att trycka på om ett TIA-fall ska handläggas polikliniskt:
• Att man i akutskedet tar ställning till om ytterligare utredning ska ske, t ex med datortomografi och karotisdoppler, och att akuta remisser i så fall skickas.
• Att vaskulära riskfaktorer är optimalt kontrollerade, dvs blodtryck, blodfetter, diabetes, rökning och kardiella faktorer. Uppföljning ska ske.
• Att ett lämpligt antitrombotiskt preparat är insatt (förutsatt att inga kontraindikationer råder).

Om ovanstående villkor är uppfyllda är det enligt vår uppfattning förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet att utreda patienten polikliniskt.
Den generella rekommendationen kvarstår dock att patienter med misstänkt TIA eller stroke i det akuta skedet utreds snabbast och enklast genom sjukhusets försorg.