Samtidigt som vi ger Dan Lindblom och kollegor helt rätt i sina synpunkter beklagar vi att avsnittet om endokarditprofylax, i den kraftigt bearbetade och nedkortade version av originalmanuset från Tandläkartidningen som publicerades i Läkartidningen [1], fick en olycklig formulering. Vi ville med vår artikel skapa en samsyn mellan läkare och tandläkare i diskussionen kring antibiotikaprofylax och hade önskat att artikeln i original hade kunnat publiceras samtidigt i både Tandläkartidningen och Läkartidningen. Detta hade kanske förhindrat den otydlighet som nu uppstod.
Det är helt klart att nuvarande uppdaterade svenska rekommendationer [2] omfattar patienter med inopererad klaffprotes och patienter med komplicerade medfödda cyanotiska vitier.
Patientgruppen »genomgången endokardit« finns med i faktarutan över patientgrupper där antibiotikaprofylax kan övervägas (sista sidan), men i texten under rubriken »Sammanfattningsvis« rekommenderas däremot inte profylax till denna grupp.
Vi vill också i detta svar påminna om vikten av optimal munhälsa, vilket sannolikt minskar både incidens och grad av bakteriemi för dessa riskpatienter. Ansvariga läkare kan här göra en viktig insats genom att uppmana och motivera sina patienter att söka tandvård, eller ännu bättre remittera riskpatienterna för lämpligt tandvårds­omhändertagande.