Johan Blomgren och kollegor har nyligen presenterat synpunkter på användningen av antibiotikaprofylax inom tandvården i såväl Läkartidningen [1] som Tandläkartidningen [2]. Man påpekar att det föreligger en överförskrivning av antibiotika inom tandvården och lyfter fram de riktlinjer för endokarditprofylax som finns publicerade nationellt [3, 4].
I Läkartidningsartikeln [1] står under rubriken »Inope­rerade föremål ingen indikation« att läsa »För behandling av patienter med olika former av inopererade föremål såsom ledproteser, pacemaker, stentar, graft och shuntar saknas det helt evidens för att ge antibiotikaprofylax«. ­Ingenstans i LT-artikeln nämns patienter med inopererade klaffproteser eller patienter med komplexa kongenitala vitier. Man påpekar dock att profylax kan »övervägas … för enskilda patienter som riskerar ett mycket allvarligt, letalt, förlopp vid en infektiös endokardit«. I de uppdaterade svenska rekommendationerna, publicerade i maj 2009 på infektionsläkarföreningens webbplats [4], definieras en högriskgrupp av patienter där man kan överväga att ge endokarditprofylax. Denna högriskgrupp omfattar patienter med
• inopererad klaffprotes
• genomgången endokardit
• komplicerade medfödda cyanotiska vitier.

Enligt en stor europeisk databas är risken att avlida i samband med akut operation på grund av klaffprotesendokardit 12–50 procent beroende på övriga omständigheter [5].
Protesendokardit är alltså ett synnerligen allvarligt tillstånd varför vi, liksom författarna av tillgängliga nationella [3, 4] och internationella [6, 7] riktlinjer, fortfarande anser att antibiotikaprofylax bör övervägas i samband med orala ingrepp hos patient med inopererad klaffprotes.
Det gläder oss att Blomgren och medarbetare varit mer tydliga i Tandläkartidningen [2], där såväl patienter med inopererade klaffproteser ­eller komplicerade medfödda vitier och patienter med endokardit i anamnesen lyfts fram, men vi tycker att det är viktigt att även Läkartidningens läsekrets påminns om behovet av endokarditprofylax hos dessa patienter.