Det pågår en diskussion om att vi läkare drunknar i administration. Tid som önskas för patientsamtal och undersökning läggs på dator- och pappersarbete. Kraven tycks växa när det gäller dokumentation, signering, hantering av intyg, remisser, inknappande av statistik, labbsvar etc. Frågan är om våra datasystem hjälper oss eller gör det värre.

Själva kan vi minnas när journalen var ett A5-polikliniskkort, eller några rader på ett A4-papper, ibland maskinskrivet. Ett exempel på hur man gjorde förr är bilderna på en journalkopia från Falkenberg 1943.
Det handlade om en patient med fraktur på tibia och femur samt mjukledsskador i ansiktet efter en trafikskada. Vårdtiden på två månader resulterade i en knapp A4-sida och en tempkurva.
Man kan undra vad som är optimal journalföring.
Tydligen gick det bra, eftersom patienten kom tillbaka och ville ha hjälp att tolka sin gamla journal.
Gamla tiders journalföring ­räckte åtminstone i detta fall. Patienten bakom journalkopiorna från ­Falkenberg 1943 kom nyligen tillbaka och ville ha hjälp att tolka sin gamla journal.