Det är välkänt att portionsstorlekarna i snabbmatsindustrin ökat dramatiskt under senare tid, vilket bland annat avspeglas i det faktum att den amerikanska restaurangtallriken ökat med cirka 60 procent i diameter. Det ger större ytor att lägga mer mat på.
Forskarparet, och bröderna, Brian och Craig Wansink har analyserat motsvarande trend i historiens mest avbildade måltid Nattvarden.
I 52 målningar från det senaste millenniet har man bedömt tallrikar och portionsstorlekar och relaterat dem till vad som uppfattats som en konstant, nämligen medelstorleken av lärjungarnas huvuden.
Ett så kallat CAD-CAM-program gör det möjligt att analysera utsträckningen i rummet av föremål på tavlan. Bibeln nämner som bekant att menyn endast upptog bröd och vin. På tallrikarna finns dock diverse annan mat såsom lamm och fisk, och udda nog serveras fläskkött på 7 procent av nattvardsborden. Vinet avbildas sällan.
I konst från de senaste tusen åren har tallrikarna blivit 65 procent större, huvudrätten har ökar i omfång med 69 procent och brödet med 23. Det finns ett högsignifikant icke-linjärt samband mellan tid och portionsstorlek. Författarna drar den gamla välkända slutsatsen att inget är nytt under solen.