Det är välkänt att portionsstorlekarna i snabbmatsindustrin ökat dramatiskt under senare tid, vilket bland annat avspeglas i det faktum att den amerikanska restaurangtallriken ökat med cirka 60 procent i diameter. Det ger större ytor att lägga mer mat på.
Forskarparet, och bröderna, Brian och Craig Wansink har analyserat motsvarande trend i historiens mest avbildade måltid Nattvarden.

I 52 målningar från det senaste millenniet har man bedömt tallrikar och portionsstorlekar och relaterat dem till vad som uppfattats som en konstant, nämligen medelstorleken av lärjungarnas huvuden.
Ett så kallat CAD-CAM-program gör det möjligt att analysera utsträckningen i rummet av föremål på tavlan. ­Bibeln nämner som bekant att menyn endast upptog bröd och vin. På tallrikarna finns dock diverse annan mat såsom lamm och fisk, och udda nog serveras fläskkött på 7 procent av nattvardsborden. Vinet avbildas sällan.
I konst från de senaste tusen åren har tallrikarna blivit 65 procent större, huvudrätten har ökar i omfång med 69 procent och brödet med 23. Det finns ett högsignifikant icke-linjärt samband mellan tid och portionsstorlek. Författarna drar den gamla välkända slutsatsen att inget är nytt under solen.