Den 1 april 2009 åter­infördes rätten till så kallad ersättnings­etablering. I samband med detta genomfördes även ändringar i lagen om läkarvårdsersättningen (LOL, »taxan«), vilket fick till följd att rätten att överlåta sin etablering dessvärre fick undantag. Undantagna från lagen om ersättningsetablering blev »de läkare som redan har eller kan få rätt till offentlig ersättning för sina hälso- och sjukvårdstjänster inom ramen för valfrihetssystem«.
Än så länge har det bara drabbat allmänläkarna, men med ett införande av specialistvård enligt lagen om valfrihetssystem (LOV), som ­redan är i startgroparna i Stockholm, kan det olyckliga tillägget i LOL komma att omfatta fler berörda läkarmottagningar verksamma på taxan.

I Sverige arbetar för närvarande cirka 450 allmänlä­kare enligt lagen om läkarvårdsersättningen. Många kollegor närmar sig pensionsåldern och har varken intresse av ­eller möjlighet att låta verksamheten ingå i landstingens vårdvalsystem. Vi vet (via enkäter) att hälften av kollegorna på grund av vårdvalen kommer att stänga sina mottagningar inom kort, vilket kommer att få till följd att närmare 500 000 patientbesök kommer att försvinna över en natt.
Många av dessa allmänläkare väntade på att er­sättningsetablering skulle återinföras, och besvikelsen var stor när tillägget om undantag i lagen blev känt. Att undantag infördes har av en enad omvärld ansetts bero på att Sveriges Kommuner och landsting, SKL, kohandlade med departementet. Om undantaget inte infördes skulle SKL inte säga ja till vårdvals­reformen.

I några landsting/regioner hade vårdval införts redan innan lagändringen kom till stånd (Halland, Stockholm och Västmanland). Vårdval infördes därefter i maj 2009 i Skåne (kallat Hälsoval), och i samband med årsskiftet blev vårdval obligatoriskt i hela landet. Även om några landsting släpar efter har ännu inget vägrat. Norr om Dal­älven blir det dock tufft för privata vårdgivare att eta­blera sig. Där är nämligen ­regelverken skapta för att försvåra för privata entreprenörer, bland annat genom för lågt satta ersättningar.
Välfungerande privata vårdcentraler, som exempelvis den i Lycksele, kan komma att tvingas stänga.
I Västra Götalandsregion­en (VGR) infördes vårdval den 1 oktober 2009. Här fanns då fem månader (maj–september) under vilka all­män­läkare på taxan enligt lag var berättigade att överlåta sina etableringar. Hur många etableringar kom då att byta ägare? Inga!

Politiker och tjänstemän i Västra Götalandsregionen ville helt enkelt inte tillåta några överlåtelser utan tog lagen i egna händer. ­»Lex VGR« föddes, vilken säger att man inte behöver ta hänsyn till befintlig lag­stiftning om andra regler kommer att gälla i framtiden.
De tiotal allmänläkare i regionen som ändå ville överlåta sina etableringar fick i detta läge juridisk hjälp via Läkarförbundet att över­klaga Västra Götalandsregionens beslut.
Ett samlat överklagande lämnades in till länsrätten i Vänersborg. Innan beslut hann fattas förbrukades den tids­lucka om fem månader som var en förutsättning för överlåtelse. Länsrätten i Vä­nersborg beslutade till förmån för allmänläkarna, det vill säga lex VGR avvisades.
Västra Götalandsregionen överklagade till kammarrätten i Göteborg, utan fram­gång. Länsrättens bedömning stod sig i kammarrätten.

I förhoppning om att undkomma kännbara skadestånd har nu Västra Götalandsregionen erbjudit dessa allmän­läkare att annonsera ut sina etableringar till försäljning. Problemet är bara att det i dagsläget inte längre kan ske någon överlåtelse utan lag­överträdelse, en intresserad spekulant är ju förhindrad enligt lag att överta etableringen. Moment 22.
Västra Götalandsregionen spelar ett högt och oetiskt spel med allmänläkarna i denna fråga. Det gör de också med kollegorna som satsat på vårdval i regionen.
Här finns sammantaget underlag för många fler debattartiklar och material nog att fylla en upp­sjö av pärmar hos Konkurrensverket. Västra Götalands­regionen gör, som många av sina »kollegor« i landstingsvärlden, allt för att säkra den egna verksamheten.

Nepotism? Ja, det återstår att se vad domen blir fram­över. Vad den än blir så är det som vanligt patienterna som blir de stora förlorarna.
*
Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna.