En metaanalys av kliniska prövningar av antidepressiva läkemedel publicerades nyligen i JAMA [1] och har uppmärksammats i medierna (bland annat under Nya rön i LT 8/2010, sidan 498). Meta-analysen hade inte kunnat påvisa några signifikanta skillnader i effekt mellan läkemedlet och placebo för lättare eller medelsvårt deprimerade försökspersoner, endast för de svårast deprimerade. Författarnas slutsats av detta resultat var att antidepressiva läkemedel inte hade effekt vid lättare eller medelsvåra depressioner. Vi tror att denna tolkning bör diskuteras.
Randomiserade kliniska prövningar har en stor och självklar svaghet: ju sämre studie, desto större sannolikhet för misslyckande (statistiskt typ II-fel). Den välkände australiske forskaren Gordon Parker har uttryckt detta väl: »There is no treatment they cannot make equal to placebo« [2]. Man bör således vara försiktig med att dra slutsatser av så kallade failed studies [2-4].
En av begränsningarna av metaanalysen som författarna nämner, ganska diskret, är att depressionsdjupet hade mätts med Hamiltonskalan (HAM-D). Vi tror att detta kan utgöra en helt avgörande begränsning. Hamiltonskalan är ett drygt 40 år gammalt mätinstrument, och dess psykometriska egenskaper har allt mer ifrågasatts, bland annat om den mäter det som ska mätas och om den är känslig för förändring.
Bech har med modern skalteori (item response theory, IRT) visat att en HAM-D skulle förbättras avsevärt av att reduceras från 17 frågor till 6 (nedstämdhet, skuldkänslor, psykisk ångest, motorisk hämning, hypokondri, spänning) [5]. Övriga 11 frågor stör eller bidrar föga till mätningen.
Depression är en dimension som spänner från normal nedstämdhet till svåraste depression. För att en skala ska kunna ge bra mätningar av alla grader av depression måste den innehålla frågor som motsvarar alla grader av depression, från de lättaste till de svåraste.
När vi nyligen undersökte en egenutvecklad skala (AS-18-D) [6] med IRT-metoder fann vi att täckningen var begränsad i de lägre graderna av depressionsdimensionen. Vår referensskala, den väletablerade Montgomery–Åsberg depression rating scale (MADRS) var emellertid ännu mer begränsad, med närmare 50 procent av patienterna nedanför det område som täcktes av frågorna (Figur 1) [opub data].
Skattningar för patienter i den dåligt täckta delen av dimensionen kommer att bli otillförlitliga, och förändringar av depressionsgrad kommer att ge en liten effekt på totalpoängen jämfört med precisionen och effekten i den del av dimensionen som är täckt av frågor.
Resultatet blir att man på grund av dålig mätteknik inte kan observera en läkemedelseffekt i de lägre graderna av depression.
Vi skulle bli förvånade om inte Hamiltonskalan hade samma problem med täckning som MADRS och de andra skalor vi undersökt och har begärt att få ta del av de data som den nu aktuella metaanalysen grundas på.
Vi föreslår att man avvaktar med slutsatser om effekten av behandling för lindrig till måttlig depression till dess man kunnat visa att Hamiltonskalan är en lämplig skala för mätning av förändring i lägre grader av depression.