Under rubriken »TLV vantolkar sitt uppdrag« kritiserar Ulf Carlsson TLV för att inte låta särläkemedlet Kuvan ingå i högkostnadsskyddet.
Kuvan kan för vissa patienter helt eller delvis ersätta den dietbehandling som i dag erbjuds. Anledningen till att TLV avslog ansökan om subvention var att läkemedelsföretagets pris var för högt i förhållande till den extra effekt Kuvan ger jämfört med den dietbehandling patienterna får i dag. Vi övervägde möjligheten att rikta subventionen till den del av patientgruppen som har störst nytta av läkemedlet, men i det underlag företaget skickade in fanns inte det stöd TLV behövde för att begränsa subventionen till vissa patienter.

Vårt uppdrag är att få ut så mycket hälsa som möjligt för de pengar som går till subvention av läkemedel. TLV har, reglerat i läkemedelsförmåns­lagen, i uppgift att granska läkemedel utifrån i förväg uppställda kriterier. Oavsett om patientgruppen är liten eller stor prioriterar vi patienter med stora medicinska behov, men det är enligt lagen alltid företaget som måste visa att nyttan står i proportion till kostnaden för läkemedlet.
Vi har tidigare, såväl via medierna som i andra sammanhang, bemött den kritik som vårt beslut har gett upphov till. Beslutet är överklagat av företaget och prövas av Förvaltningsrätten i Stockholm. I väntan på rättens prövning vill vi inte föregå den demokratiska processen utan inväntar nu rättens beslut.