De riktlinjer för sjukskrivning och sjukersättning som Försäkringskassans ledning sätter i händerna på sina handläggare stjäl dyrbar tid från sjukvården.

Många av mina privatpraktiserande kolleger uttrycker en djup förtvivlan över det sätt som deras patienter behandlas på. Det mänskliga lidandet kommer i bakgrunden när kassans argumentation blir mer och mer juridisk. Något som i sin tur innebär att läkarintygen, särskilt läkarutlåtanden om hälsotillstånd, får allt större betydelse.
Kvaliteten på intygen avgör om patienterna ska få ersättning eller inte. Läkaren förväntas förutom diagnos och symtom också beskriva funktionsnedsättningar samt hur dessa resulterar i aktivitetsinskränkningar.
Följden är att det tar längre tid att skriva ett intyg. De läkare som är anställda eller har någon form av avtal med landstinget får ingen ersättning för sina intyg. De läkare som arbetar på »taxan« har rätt till ersättning. Ofta betalas denna inte ut.
För patienten blir situationen omöjlig. Det blir allt svårare att finna en läkare som har möjlighet att avsätta den tid som krävs för att förse kassans tjänstemän med de intyg de anser sig behöva för att kunna fatta beslut. Följden blir att det blir allt svårare att få tillgång till försäkringen, särskilt när det gäller sjukersättning.

Varken Försäkringskassan eller landstingen tar sitt ansvar. De kan inte komma överens om hur intygsskrivandet ska ersättas. De räknar med att läkarna ska skriva intygen gratis. Politikerna tiger. Vad har socialförsäkringsministern för förslag i denna fråga.