Sven Brittons inlägg om golfspelets meningslöshet (LT 22/2010, sidan 1492) har uppenbarligen lett till att ­flera kollegor är beredda att ingå i hans förening »Läkare mot golf«. Jag har omgående anmält intresse. Emellertid har Britton totalt missat en poäng med golfens avigsidor: Skadepanoramat! Detta påtalades redan för mer än 30 år sedan i en översiktsartikel [1]. Intresset håller dock i sig.

En enkel sökning ger vid handen att golfskador uppmärksammats i en översikt 2006 [2]. Med 98 referenser påtalar författarna riskerna med spelet. Merparten av skadorna berör självklart rörelseapparaten, men golf kan ge upphov till de mest oväntade former av skada.
Vad som dominerar är skador i ryggen, armbågen och handleden. Anmärkningsvärt är att professionella spelare skadas lika ofta, sannolikt för att de mäktar att ta i mer, framför allt i svingen. Knäskador är inte ovanliga. Belastningen i slutet av svingen är betydande. För de äldre med artros ­eller nya knän eller höfter finns ännu inte nog forskning för att utvärdera golfens belastning på de nya lederna. Patellarfrakturer efter kraftig belastning har beskrivits.

Andra organsystem kan också skadas. Skador i huvudet och i ögonen på grund av bollträff eller ovarsamhet i närheten av svingande spelare förekommer, särskilt bland yngre. Fall ur golfbilen med frakturer har beskrivits, liksom elskador när fordonet körts genom vatten. Dödsfall på grund av blixtnedslag finns rapporterade. Stressfrakturer kan uppträda överallt, såsom i revben, tibia och sternum.

Finns det då något positivt att säga om golfspel? Vissa menar att man träffar folk (inte med bollen!) och kommer ut i naturen, får motion och träning. Vissa av oss träffar så mycket folk att vi är glada att slippa möta fler. Med en gnutta fantasi kan man avnjuta naturen utan en klubba i handen. Golf är inte gratis, en poäng som Britton också har missat, utan att jag är putt på honom för det.

McHardy et al [2] har analyserat de kardiovaskulära aspekterna. De menar att belastningen är måttlig, med en medelpulsfrekvens kring 108 slag/minut i jämn terräng på en 18-hålsbana. För många kan säkert golf vara en lämplig motionsform. För äldre i backiga banor kan dock belastningen vara i högsta laget.