Finns det en speciell uppgift för världens läkare då det gäller framtidens miljö? Kanske läkarna världen över kunde grunda en förening för fred, som siktar på att all världens läkare blir vapenvägrare? De bör, anser jag, göra den del av värnplikten som ger dem utbildning i militär sjukvård, en kunskap av stort värde i samband med katastrofhjälp.

För övrigt borde de delta endast i stridande förband som fått sitt uppdrag av FN. Ett sådant förband stred faktiskt under Koreakriget, där även Sverige bidrog med en sjukvårdsenhet. (Själv tjänstgjorde jag på svenska Röda Korsets sjukhus i Pusan 1955.)

Kan man föra krig utan läkare? Om vi läkare stod eniga skulle världens vapenskramlande krigsherrar tvingas upphöra med sina »tennsoldatslekar«, som kräver många miljoner liv. De skulle tvingas att sätta sig vid förhandlingsborden i stället och få hjälpas åt att klara av verkliga eller inbillade konflikter.

De enorma penningsummor som i dag bekostar hangarfartyg, atombomber, kanoner, stridsflygplan och andra vidriga förstörelsevapen borde satsas på världens sjuka, fattiga och åldringar. De borde kunna generera rent vatten till en miljard människor och även öka möjligheten till familjeplanering.
Det finns många områden där läkarna kan kämpa för miljön!