Det internationella arbetet med att främja fysisk aktivitet tar under 2010 ett rejält avstamp med två internationella »physical activity charters« – dokument som uppmanar till en världsomspännande kraftsamling för ökad fysisk aktivitet. Detta markerar tydligt att arbetet med att främja fysisk aktivitet nu går in i en ny och mer intensiv fas.
Fysisk inaktivitet är numera den fjärde största orsaken till kroniska sjukdomar (till exempel hjärt–kärlsjukdom, diabetes, cancer) och till för tidig död i världen, enligt nya siffror från WHO. På första till tredje plats ligger högt blodtryck, rökning och högt blodsocker, varav åtminstone två direkt påverkas positivt av fysisk aktivitet.
Uppropen har framarbetats och presenterats i samband med två stora internationella kongresser under våren 2010, med huvudtema fysisk aktivitet. Dessa har båda resulterat i var sitt »charter« som uppmanar till kraftsamling:
»The Toronto charter for physical activity – A global call for action«, presenterades på »The 3rd International congress on physical activity and health«, i Toronto 5–8 maj ‹http://www.globalpa.org.uk/›.
»Exercise is medicine charter« presenterades en månad senare (1–5 juni) på American College of Sports Medicines årliga möte under den internationell kongressen Exercise is medicine i Baltimore ‹http://exerciseismedicine.org/charter/›.
Huvudinnebörden i dessa upprop är att det behövs fler globala, nationella, regionala och lokala satsningar för att främja fysisk aktivitet. Varje sektor i samhället bör sträva efter ett större politiskt och socialt engagemang för ökad fysisk aktivitet hos hela befolkningen. Många samhällssektorer är viktiga i detta
arbete, inte minst hälso- och sjukvården, som har en central roll både som kunskapsförmedlare på samhällsnivå och som behandlare i mötet med patienter.
Ytterligare ett tecken i tiden är att den svenska kunskapsbanken Fyss [1], ‹www.fyss.se›, som är ett samarbete mellan Statens folkhälsoinstitut och Yrkesföreningar för fysisk aktivitet (YFA), inom kort kommer i en engelsk version. Boken har marknadsförts på flera internationella möten och kongresser, och efterfrågan är stor. En populariserad version på svenska – »Ordination motion« [2] – finns tillgänglig i bokhandeln och på apotek.
YFA:s primära arena är hälso- och sjukvården, där Fyss har sin naturliga plats och där rådgivning om hälsosamma levnadsvanor blir en allt mer vanlig företeelse. Det är bekymmersamt att aktuell kunskap om förebyggande arbete och evidens om fysisk aktivitet och hälsa ännu inte är tydligt integrerade i de medicinska universitetsutbildningarna.
Det vore önskvärt att denna kunskap var en självklar del av basutbudet för blivande läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnaster och alla andra som verkar inom sjukvården.
Sverige ligger fortfarande i framkant i arbetet med att främja fysisk aktivitet. Vi var först med att identifiera bristen på fysisk aktivitet som ett eget folkhälsomål redan 2002, den första versionen av Fyss kom 2003, men nu krävs ytterligare satsningar och initiativ för att behålla den positionen och för att kunna möta ett ökat behov av insatser för människor i alla åldrar.
YFA, som är en del av Svenska Läkaresällskapets sektion i idrottsmedicin, ställer sig bakom båda dessa globala initiativ och uppmanar härmed andra beslutsfattare och organisationer – från gräsrotsnivå till högsta politiska nivå – att ställa sig bakom dessa initiativ för att främja fysisk aktivitet.