Svar till Jan Halldin, Läkartidningen 36/2010 (sidorna 2107-8).

Som ansvariga för hälso- och sjukvården är vårt främsta ansvar att hushålla med resurserna, så att vi får så mycket och så bra vård som möjligt för skattepengarna. I det arbetet har vi de senaste åren haft god hjälp av de privata vårdgivarna. De kostnadsbesparingar, ökade vårdkvalitet och större vårdutbud som jag beskrev i min förra artikel (Läkartidningen 34/2010, sidan 1942) hade inte varit möjliga utan denna mångfald av vårdgivare, som också har fungerat som en hävstång för förändringar i de egna landstingsdrivna vårdverksamheterna.

Det är bra om Jan Halldin håller med mig om att kvaliteten, resultaten, är det viktiga. Kvaliteten behöver kontrolleras både hos landstingets egna och hos fristående vårdgivare. Överskott behövs i verksamheter för att kunna investera för framtiden – i offentliga verksamheter uppstår tyvärr sällan sådana överskott, där behöver skattebetalarna ofta skjuta till nya pengar. Den privata vårdgivare som inte investerar i sin verksamhet kommer där-emot inte att överleva.

För mig är mångfalden av vårdgivare framför allt ett sätt att uppnå bättre vårdresultat. Det vore glädjande om Jan Halldin, om han nu också säger sig sätta innehållet i vården främst, också kunde koncentrera sig mer på det än på vem som utför vården.