Den 20–22 september hålls ett möte på ministernivå i FN:s generalförsamling. På dagordningen står en utvärdering av de millenniemål som FN:s medlemsländer kommit överens om att uppnå till 2015.

Millenniemål 5, som avser att minska mödradödigheten i världen med 75 procent från nivån 1990, ligger sämst till av millenniemålen. Ca 500 000 kvinnor dör varje år som följd av komplikationer i samband med graviditet, förlossning och barnsäng. Mödradödlighet går att förhindra om politisk vilja finns att rädda kvinnors liv.
Biståndsminister Gunilla Carlsson uppvaktades den 6 september inför FN-mötet av representanter från åtta organisationer med uppmaning till Sveriges regering att med kraft agera internationellt för åtgärder som kan minska mödradödligheten i världen.
På Svenska Läkaresällskapet arrangerades en politikerdebatt om mödradödlighet den 29 maj, och den 30 maj anordnades en manifestation på Sergels torg. Tusentals namnunderskrifter insamlades och överlämnades till biståndsminister Gunilla Carlsson. Bakom manifestationen stod Svenska Läkaresällskapet, International Federation of Medical Students Associations, Amnesty International, RFSU, White Ribbon Alliance For Safe Motherhood, Psykosyntesförbundet, Svalorna Latinamerika och Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Skandinavien (ODIS ).