På avdelningen Nya Rön i LT 50/2010 (sidan 3199) pub­licerades ett referat av en artikel i tidskriften Photomedicine and Laser Surgery [Zazzio M. Photomed Laser Surg. 2010;28:371-7]. I referatet, som hade titeln »Behandling med god effekt på hyperakusi«, beskrivs hur överkänslighet för ljud med gott resultat behandlats med pulserande elektromagnetiska fält och biofotostimulerande laserljus.
Eftersom behandlingsmetoden av många kliniker betraktats som kontroversiell och effekterna av behandlingen har ifrågasatts läste jag referatet med stort intresse. Texten var författad av Anders E Haglund, medicinteknisk ekonom vid företaget Irradia AB i Stockholm.
Det hade förstås varit intressant att få de nya behandlingsresultaten belysta av någon i professionen, en audiolog eller otolog, men det är naturligtvis inte ett krav för att sammanfatta en vetenskaplig artikel.
Som läsare förväntar jag mig dock att få resultaten presenterade objektivt och utan några dolda särintressen. Men här har det uppenbarligen gått snett!
På hemsidan för Audio Laser-Kliniken kan man läsa att författaren till den artikel som refereras, leg sjuksköterska Michael Zazzio (ansvarig utgivare för hemsidan, klinikchef m m), också är återförsäljare av laserutrustningar från Irradia AB ‹http://www.alir.nu/medicin/kliniken.htm›.
Att det finns en ekonomisk koppling mellan Irradia AB och Zazzio liksom att Irradia AB har ett kommersiellt intresse av att rapportera positiva resultat av laserbehandling får väl anses klart. Haglunds objektivitet kan därmed ifrågasättas.