I samband med diskussioner om läkares arbetskläder förekommer en del missförstånd, som att »Socialstyrelsen har till skillnad från hygienläkarna strikta synpunkter på att långa ärmar måste förbjudas« ( LT 11/2011, sidan 585). Detta är inte korrekt, och vi vill gärna förtydliga Socialstyrelsens krav, där vi inte uppfattar att det finns någon konflikt med hygienläkarnas synpunkter. Vi vill samtidigt påpeka vikten av att skilja mellan arbetskläder och skyddskläder (personlig skyddsutrustning).
Avsikten med kravet på kortärmade arbetskläder, liksom frånvaro av armbandsur, ringar och andra smycken på händer och underarmar, i det patientnära arbetet är att möjliggöra en korrekt handhygien och därmed minska risken för att mikroorganismer förs mellan olika patienter.
Föreskriften hindrar inte att personlig skyddsutrustning med lång ärm används i arbetet med en patient. Detta skyddsplagg får dock inte användas på ett sådant sätt att det finns risk att mikroorganismer förs vidare till nästa patient, utan måste vara för engångsbruk eller patientbundet.
När det gäller andra arbetsuppgifter, som inte är patientnära, har Socialstyrelsen inga krav avseende arbetskläder. Det är vårdgivaren som beslutar om gällande krav och rutiner i olika verksamheter, enligt ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet.