Vi gläder oss åt Fritzells, Brisbys och Häggs sakliga diskussion kring kvalitetsregistrens problem och möjligheter (LT 9/2011, sidorna 478-9). Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) säger via Bengt Hagström i samma nummer av LT (sidan 479) att många allmänläkare är kritiska till okritiskt register­användande. Det är vi också. Den som har läst vår rapport kan inte påstå att vi inte har tagit upp problem, och att många av våra förslag syftar till att rätta till dessa.
Vår formulering »… om Bengt Järhult har rätt och alla andra fel …« var olycklig. Vi skulle ha bytt ut »alla« mot »många«, men vi tillät oss en tillspetsning.
Som vi skrev i vårt svar i LT 7/2010 (sidan 343) har vi haft intervjuer, workshops och diskussioner med mer än 300 personer i hälso- och sjukvården, varav många har varit läkare. Responsen har varit mycket positiv, men vi har också fått ta del av vad som uppfattas som problem och vilka förbättringar som behöver genomföras för att registrens potential ska infrias.
Det är beklagligt att det uppfattas av SFAM som att vi inte vill ta emot synpunkter på utredningen. Det vill vi, men utredningen är överlämnad till regeringen och Sveriges Komuner och landsting, och det står alla fritt att under remissförfarandet lämna sina synpunkter.
Under utredningstiden har vi arbetat på ett öppet sätt och låtit många få komma till tals, läsa våra förslag och lämna synpunkter. Dessa har vi försökt att ta fasta på. Vår uppfattning är att det finns vissa problem med registren och dess användning, men att de allra flesta vill fortsätta att utveckla kvalitetsregister genom att lösa dessa problem.
Vi önskar att primärvårdens professioner fortsätter att diskutera vilka verktyg de tycker sig behöva för att förbättra och utveckla sitt arbete tillsammans med patienterna. I Läkartidningen 8/2011 (sidorna 411-4) redovisar kärlkirurgerna att det nu mer än 20 år gamla kvalitetsregistret »Swedvasc« varit en sporre för kärlkirurgins utveckling. Vi hoppas att det kan bli så även för primärvården.