Vi tackar ja till Livsmedelsverkets vänliga inbjudan till samarbete! Förändrade matvanor räcker dock inte för att höja bristnivåer av D-vitamin till adekvata nivåer (2 000 IE per dag för gravida som tillhör riskgrupper), eftersom detta motsvaras av intag av 13 liter D-vitaminberikad lättmjölk dagligen.
Men även om man följer Livsmedelsverkets modesta rekommendationer är 2,5 liter mjölk dagligen mer än de flesta vill dricka. Det är också osannolikt att riskgrupperna själva inhandlar orabatterat D-vitamin i avsaknad av full förståelse av konsekvenserna av D-vitaminbrist.
Tyvärr kan man inte heller förvänta sig att läkare på eget initiativ ordinerar budgetbelastande provtagning och förskriver D-vitamin i avsaknad av direktiv. Tragiskt nog drabbas de med invandrarbakgrund, de fattiga, outbildade, gamla och psykiskt ­sjuka mest av passiviteten.