Den ovanligt unga medarbetaren på bilden bakom Britt Wallström (receptionist) och Inger Nilsson (leg sjuksköterska) heter Gabriella Josefsson och är 14 år. När bilden togs hade Gabriella just, som final på sin praovecka hos oss, med koldioxidlasern ­skurit bort en rejäl vårta, typ papillomatös keratos, från ryggen på en tacksam patient. Vårtan fick Gabriella med sig i formalin, för att kunna visa upp den för sin lärare och sina klasskamrater hemma i Täby, och för pappa Stefan och mamma Bodil. Mormor Ejda har redan sett den.

Under praotiden spelade Gabriella och jag teater i operationsrummet. När jag bad nästa patient stiga in sprejade hon och torkade rent operationsbordet, även om bordet redan var rent. Har man vit rock och något för sig, då undrar ingen. Och faktiskt, flera patienter såg så rart på Gabriella och önskade henne lycka till när de gick.
Arbetsdagen började redan kl 07.00 för Gabriella. Då fick hon vara med Britt och Inger för att ställa allt i ordning för mina första patienter, som var inbokade 07.30. Sedan gick hela dagen i ett enda fläng.
Märkvärdigt vad mycket jag och mina patienter hade att berätta för en ung flicka som kan lyssna. Här, i de vuxnas värld, fick hon uppleva hur intressant, roligt och tacksamt det är att vara doktor.
Jag rekommenderar prao-elever till alla mottagningar!


»Jag rekommenderar praoelever till alla mottagningar!« skriver Leo Hassler i inlägget. Från vänster ses Britt Wallström, receptionist, Gabriella Josefsson, praoelev, och Inger Nilsson, sjuksköterska. Foto: Leo Hassler