Efter en lördagsjour på förlossningen, med återigen ­osäkerhet om den väntande mamman är i vecka 42 eller är 42 fulla veckor, känns det som att det är dags att gå över till att ange graviditetslängd enbart i dagar. Skönt att det inte är sensommar. Då blir det ibland osäkert om det är kalenderveckor eller graviditetsveckor vi pratar om.
I dessa tider av strävan mot högsta tänkbara patientsäkerhet, träning i SBAR m m föreslår jag och i dag tjänstgörande barnmorskor övergång till att ange graviditetslängd i enbart dagar.
Och om det nu ändå ändras så kan vi passa på att skaffa ett modernare system där graviditetslängden är lika med fostrets ålder. Vårt förslag är att graviditeten räknas med dag 1 vid beräknad konception (nuvarande v 2 + 0) och fortgår till dag 280 (nuvarande v 42 + 0) som nu är BP (beräknad partus). Mamman behöver då inte börja vänta på förlossningen för tidigt, då normal förlossningstid är 28 dagar innan graviditeten blir överburen (dag 252 till 280).
Som prematur räknas förlossning före dag 244, och extrem prematuritet är före dag 168 (nuvarande v 26 + 0). Dag 70 (v 12 + 0) och dag 112 (v 18 + 0) är andra tal vi behöver bli vana vid. En enkel omprogrammering av ultraljudsapparater och journalsystem behövs. En ny snurra med 14 tomma dagar från senaste menstruation innan dag 1 börjar räknas vill säkert någon i industrin sponsra.
Dagar är bättre att ange än veckor när vi ändå agerar utifrån graviditetslängden i dagar. Det blir dessutom mindre att skriva och underlättar enklare matematik. Dags?