Vilket kön har en läkare, tro? Det undrar Mia Fahlén, apropå ett reportage i LT 32-33/2011, sidorna 1478-81.
»En kirurg är man, det vet man ju. Och det kan man se på bild också. Ja, det är klart, 19 procent av alla specialister är kvinnor, men de är ju så få så det märks knappt.
Barnmedicinaren är tydligen också man! Men nej, nu blev det visst fel. Två tredjedelar av alla barnmedicinare är kvinnor! [SACO:s lönestatistik]. Oj hoppsan, nu blev det visst fel på bilden.
Och hälften av alla infektionsmedicinare är män, så där tar vi en man, så det så!
Psykiatern är kvinna i alla fall, där blev det rätt. Nu ska vi se, internmedicin, nä vet ni va’, 51 procent måste väl ändå räcka för att vi ska kunna ta en man i alla fall.
Gynekologer, det är ju bara kvinnor, det vet ju alla så där får vi väl ge oss. Anestesio­loger, där är vi på den säkra sidan, en man, vad skönt.
Och de som har skrivit ar­tikeln på sidorna 1480-1 då, de tillhör ju dem som är i minoritet i sin specialitet, så för säkerhets skull får de vara med på bild båda två!
Summa 7 män och 2 kvinnor. Det måste väl ändå vara rättvist. Eller hur? Det har ju ändå blivit TVÅ kvinnliga ordförande i rad i Läkarförbundet, vad tjatar ni om?«
Var det så här ni tänkte som sammanställde/skrev artikeln? I sådana fall hoppas jag att ni i fortsättningen sätter genusperspektivet lite längre fram när ni skriver i Läkartidningen. Ni skriver ju ändå för ett förbund som representerar 49,7 procent kvinnor [SACO:s lönesök]. Vi vill ju alla känna oss väl representerade i vårt förbund.
I Kvinnliga läkares förening har vi länge kämpat för att det ska ingå genusutbildning i chefsutbildningen, vi har motionerat idogt om jämställda löner, nu senast om klädkoder. Kanske är det dags att genusutbilda Läkartidningens journalister också?