»Osakligheten i argumentationen mot ’Let’s talk balls’ är förvånande«, skriver styrelsen för Svensk andrologisk förening (SAF) [1] apropå kritiken mot Bayers testosteronkampanj [2]. Vad denna osaklighet består i får läsaren aldrig veta i stället talar man om hur odugliga svenska läkare är på området mannens sjukdomar och propagerar för and­rologi som grenspecialitet.
Det är svårt att förstå varför SAF blivit Bayers försvarsadvokat om man inte känner till att bolaget finansierar föreningen. SAF:s verksamhetsberättelse 2011 avslutas: »Vi vill gärna än en gång tacka Bayer-Schering, Ferring och Lilly för det ekonomiska stödet de har gett till SAF och som har varit ’livsviktigt’ för att genomföra föreningens aktiviteter.« Bayer har till och med betalat SAF:s vårdprogram för testosteronbrist! Jävsdeklarationen i Läkartidningen [1] är avsiktligt intetsägande. Redovisa i stället summorna som går till SAF, styrelsemedlemmarnas forskningsbidrag och andra ekonomiska mellanhavanden med Bayer!
Allmänläkare har kritiserat Bayer för vilseledande reklam till allmänheten [3, 4], som uppmanas söka vård för diffusa symtom för att få sitt testosteronvärde kollat och, i förlängningen, få substitution med firmans preparat. Inte ett ord av kritik mot SAF har framförts av allmänläkar­skribenterna. Ändå har SAF ståndaktigt ryckt ut till Bayers försvar, ibland till och med innan Bayer replikerat [5], i stället för att förena sig med allmänläkarna i ett kritiskt förhållningssätt till denna uppenbara »disease mongering« på kommersiell basis. Beteendet upprepas nu. Bayer svarar inte på min kritik [2], i stället rycker SAF ut [1].
Allvarligast är glidningarna vetenskapligt när Bayer ska försvaras. SAF påstår att ett normalt testosteronvärde gör att man kan undvika risken för prostatacancer och hjärt–kärlproblem [1]. Vid substitution? Frågan om hjärt–kärlsjuklighet kopplad till testo­steronnivåer och substitution vet vi föga om: »Testosterone prescribing for older men is best restricted to clinical trials where ethical oversight ensures appropriate design and warnings to participants« [6].
SAF avfärdar [5] att testo­steronsubstitution i en studie gav en ökning av allvarliga kardiovaskulära händelser [7] med att dosen var hög. Det är emellertid en Fass-dos och anses adekvat [6]! I stället lyfter SAF fram ett epidemiologiskt samband mellan höga testosteronnivåer och låg hjärt–kärlrisk [8]. Men det är inget orsakssamband, som man mot allmänheten ger sken av [5], och säger inget om effekterna av substitution.
Om SAF ska tas på allvar, ­andrologi få större utrymme och någon lyssna på önskemålen om grenspecialitet gäller följande: Sluta vara megafon för Bayer, och plocka fram dolda manliga dygder som prestigelöshet och ödmjukhet! Kom ner från det akademiska elfenbenstornet – tron på att veta bäst även långt utanför andrologin! Ställ frågan: Varför reagerar allmänläkarkollegor i första linjens sjukvård så kraftigt på Bayers kampanj så att till och med förslag om bojkott av företagets produkter framförs [9]?