Röda Korsets Center för torterade flyktingar (RKC) i Stockholm har långvarig erfarenhet av att hjälpa torterade flyktingar genom svåra traumatiska upplevelser. Man har utvecklat en hög och effektiv kompetens baserad på erfarenhet och vetenskap.
Vid den senaste upphandlingen valde Stockholms läns landsting (SLL) ett bolag utan erfarenhet av tortyroffer, utan fast anställd personal, utan lokal och med lägre kvalitetspoäng än RKC. Enda skälet är att bolaget, WeMind, angav en något lägre kostnad. Deras behandlingsmetod är kognitiv beteendeterapi, som för torterade och krigstraumatiserade flyktingar oftast inte är tillräcklig. Det komplicerade posttraumatiska stresstillståndet efter tortyr kräver kombinerade metoder, något som RKC erbjuder.
Henrik Almqvist på Stockholms läns landsting svarade den 30 november 2011 i radions Studio Ett på kritiken mot upphandlingen att man inte kunnat lägga in krav på kunskap om behandling av just tortyrskadade, då det skulle bli en så kallad riggad upphandling.
Om det är SLL:s nya policy för att få ner kostnaderna blir man mycket bekymrad. I konsekvensens namn kan vi då av ekonomiska skäl låta hjärtkirurgin skötas av vanliga kirurger och specialist­vården för till exempel diabetiker, allergiker och epileptiker av allmänläkare. Gäller resonemanget endast för flyktingar är det ett brott mot de mänskliga rättigheterna.