Smittskyddsinstitutet (SMI) och Stramarådet har i LT 3/2012 (sidorna 108-9) kommenterat vår artikel i LT 3/2012 (sidorna 108-9) angående behandling av streptokockorsakad faryngotonsillit. Författarna skriver att det är »oklart« varifrån vi fått uppfattningen att en ändrad behandlingspolicy breder ut sig och att allt fler anser att patienter med lindriga besvär inte behöver behandlas.
Vi hör detta budskap från allt fler kollegor. Det finns också att läsa i det informationsblad angående råd och fakta om antibiotika och infektioner som SMI gav ut i september 2011. Med rubriken »Till dig som har ont i halsen« skriver SMI: »Om du bara har halsont … d.v.s. halsfluss, orsakas infektioner ibland av bakterier, framförallt streptokocker. Vid lindrig halsfluss har man inte någon nytta av antibiotika (vår kursivering). Vid måttlig eller svår halsfluss med streptokocker rekommenderas antibiotika«. Detta informationsblad är utgivet av SMI och granskat av Stramarådet.
I samband med publiceringen av vår artikel hade LT en webbfråga på Lakartidningen.se där man frågade läsarna om de behandlade lindrig streptokockbetingad halsinfektion. Endast 70 procent angav att de behandlade.
Man ska givetvis ta denna typ av webbenkät med en nypa salt eftersom urvalet inte är statistiskt säkerställt. Men uppfattningen att inte behandla förefaller ändå vara relativt spridd, vilket just var orsaken till vår artikel!
Vi finner det glädjande att SMI/Stramarådet förefaller ha samma uppfattning som vi, det vill säga att de nationella rekommendationerna avseende behandling från 2001 gäller. I dessa anges inte, anser vi, att man kan avstå från att behandla vissa grupper med streptokockorsakad faryngotonsillit.
Det är anmärkningsvärt att SMI och Stramarådet i sin ­replik inte tydligt tar ställning i sakfrågan: Ska vissa ­patienter med streptokock­orsakad faryngotonsillit inte behandlas?